Koloniaal burgerschap

Geschiedenis en erfenis

Leesfragment
€19,90

De Grondwet van Thorbecke legde de basis voor ongelijkheid waarvan de gevolgen tot op de dag van vandaag voelbaar zijn. Er waren grote verschillen tussen wie burgers waren in Nederland en wie burgers waren in de koloniën. Inwoners van het Nederlandse Koninkrijk kregen en krijgen niet overal dezelfde rechten, plichten en behandeling. Deze verschillen vormen een belangrijk onderdeel van de discussie over postkoloniaal burgerschap in Nederland.

In Koloniaal burgerschap onderzoeken de auteurs de oorsprong en doorwerking van de koloniale burgerschapsvormen. De Molukse kwestie, het onopgeloste Surinaamse aow-gat en de overheidsexcuses voor koloniale slavernij tonen aan dat het koloniale verleden van Nederland nog steeds invloed heeft op vraagstukken rondom gelijkheid en sociale rechtvaardigheid.

Over de redacteuren

Karwan Fatah-Black is universitair docent aan de Universiteit Leiden en als onderzoeker verbonden aan het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land en Volkenkunde (KITLV). Zijn onderzoek richt zich op vroegmoderne globalisering en het Atlantische slavernijverleden. Lauren Lauret is universitair docent aan de Universiteit Leiden en werkte als postdoctoraal onderzoeker aan University College London. Ze schrijft een boek over het koloniale verleden van Nederlandse politici in de negentiende eeuw.

pro-mbooks3 : libris