Politiek in tijden van wantrouwen

Een nieuwe aanpak voor een falend beleid

Leesfragment
€12,99

Veel burgers zijn boos, en nog meer mensen verliezen hun vertrouwen in de politiek. Dat is niet zonder reden, want de overheid lijkt soms niet meer in staat om belangrijke maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Het hele systeem loopt op zijn tandvlees.

Tegelijk is het debat over politiek en bestuur van een bedenkelijk niveau. De analyse raakt niet voorbij het cliché van de zakkenvullende, ruziënde en amateuristische politici. Dit boek wil voorbij het politieke spel kijken: waarom faalt de overheid, en waarom is de burger boos? Het is duidelijk dat er veel zand in de democratische machine zit, waardoor er een kloof gaapt tussen de theoretische werking van ons politieke systeem en de praktijk. Maar er heersen ook veel misverstanden over wat 'goed bestuur' moet zijn, en wat de taak is van 'de overheid'.

Hoe besturen we het land in tijden van wantrouwen? Quick wins zullen niet helpen. Een algemene reset dringt zich op, zo stelt professor bestuurskunde Bram Verschuere. Hij reikt concrete voorstellen aan. Onder meer om politici te doen onderbeloven en overpresteren, om de scheiding der machten een nodige update te geven en om kritische burgers weer in de binnenbaan van de democratie te brengen.

 

'Zelden of nooit las ik zo’n heldere diagnose van het complexe disfunctioneren én toch nog functioneren van ons overheidsbestel, met glasheldere analyses van de ontsporingen, zoals de particratie en de lobbycratie. Scherp, tot op het bot, maar niet simplificerend. Niet geschreven voor de politieke elite maar voor degenen die de aanzet tot verandering kunnen geven: de burgers.'
Guy Tegenbos, voormalig Wetstraatjournalist De Standaard

'Bram Verschuere legt in deze boeiende en toegankelijke analyse uit waarom de overheid en de democratie soms falen. Maar dit boek is meer dan een analyse. Het voorziet ook uitwegen om problemen op te lossen. Hiermee levert Verschuere een relevante bijdrage tot de discussie over de verbetering van de democratie, die vandaag volop leeft.'
Carl Devos, hoogleraar politieke wetenschappen (UGent)

pro-mbooks3 : libris