Lange tijd kent het leven van Mohamed Hedi (1992) twee zekerheden: of hij is bezig met drugs dealen en het plegen van overvallen, of hij zit in de gevangenis. Van school komt weinig terecht, en hoewel hij goed kan voetballen leveren periodes in de jeugd bij FC Utrecht en PSV niets op.
In de criminaliteit is hij wél succesvol. Als hij voor de zoveelste keer wordt opgepakt, beseft hij dat hij de misdaad de rug moet toekeren. Een lange weg volgt, maar hij slaagt; tegenwoordig helpt hij jonge delinquenten op het rechte pad te krijgen. Maar de straat blijft lonken.
Waarom belanden jongens met een Marokkaanse migratieachtergrond eerder in de criminaliteit dan leeftijdsgenoten van Nederlandse komaf? Hoe kan dit worden voorkomen? 'Van de straat' is een waargebeurd en inspirerend verhaal over armoede, ongelijkheid, verleiding en zingeving.
"Dit is een hoopvol verhaal over een Utrechtse jongeman die heeft laten zien dat het mogelijk is de criminaliteit te verlaten en een positieve bijdrage te leveren aan onze samenleving. Ik heb Mohamed verschillende keren ontmoet, zijn kracht als rolmodel voor jongeren is van onschatbare waarde."
- Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht
Over de auteur
Auteur Hugo Verkley (1985) schreef twaalf non-fictie boeken en won meerdere prijzen. Voor dit boek sprak hij tientallen keren met Mohamed, zijn familieleden en vrienden, en experts op het gebied van criminaliteit.