De Belgische geheime dienst is even oud als het land zelf en, na die van het Vaticaan, zelfs de oudste inlichtingendienst ter wereld. De Staatsveiligheid en haar militaire tegenhanger speelden achter de coulissen een cruciale rol in de markantste, bangste en duisterste momenten van de Belgische geschiedenis, maar juist vanwege het geheime karakter bleef de erkenning ervoor meestal uit. Dit referentiewerk licht een tip van de sluier op.
Geheim België ontvouwt het krasse verhaal van twee geheimzinnige diensten met een lang en soms omstreden verleden, vanaf de campagne tegen het 'Hollandse gevaar' in de jaren 1830 tot de huidige strijd tegen spionage en terreur.
Auteur Kenneth Lasoen is docent inlichtingenstudies aan de universiteit van Antwerpen en onderzoeker bij het Clingendael Instituut voor Internationale Betrekkingen. Voor dit boek maakt hij gebruik van nooit eerder vrijgegeven bronnen en dringt hij door tot de wandelgangen van de Belgische intelligence. Hij laat niet alleen een nieuw licht schijnen op de politieke geschiedenis van België, maar maakt ook de balans op van het actuele veiligheidsbeleid en de uitdagingen voor de 21ste eeuw.
Deze nieuwe editie bevat een extra hoofdstuk met aandacht voor de zaak-Jürgen Conings, en de impact van de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne op de veiligheidsdiensten.