Middelen- of gedragsverslavingen uiten zich in hun negatieve gevolgen. Paul Van Deun zoomt echter in op de belevingsaspecten van verslaving. De betrokkene heeft het verlangen naar roesmiddelen als legitiem. Frequent gebruik maakt dat die middelen overgewaardeerd worden en een belangrijke plaats innemen. Verlangen wordt drang wanneer het middel voorradig is. Dat is het effect van verhoogde dopamine. Het voelt aan alsof alcohol, nicotine of drugs je verlangen kapen.
De auteur put uit zijn jarenlange ervaring als psycholoog en verantwoordelijke van diverse behandelingsinitiatieven om de complexiteit van de stoornis begrijpbaar te maken, het aandeel van mens, middel en samenleving. Hij kijkt voorbij de complexiteit van verslaving om concrete stappen te tonen die mensen in herstel kunnen zetten om de regie terug te winnen en wat de omgeving wel of niet kan doen.
Alcohol- en drugsgebruik beheersbaar maken vormt een uitdaging voor de samenleving. Misschien kan de kennis van verslavingsmechanismen voor een nieuw perspectief zorgen?
Paul Van Deun is klinisch psycholoog. Hij was 33 jaar directeur van het behandelingscentrum De Spiegel in Leuven. Hij was voorzitter van de Vereniging voor Alcohol en andere Drugs (VAD) en is medehoofdredacteur van het Belgisch-Nederlandse tijdschrift Verslaving&Herstel. Paul Van Deun schreef eerder het succesvolle Het gekaapte brein. Verslavingsgedrag beter begrijpen.